Vår fabrik i småländska Sävsjö är en välfungerande maskin där mer än 200 personer jobbar. Efterfrågan på våra produkter är så stor att fabriken är öppen dygnet runt, veckans alla dagar. Vi rullar ut miljoner dosor från Sävsjö varje vecka.

Sedan 2002 tillverkar vi några av Sveriges absolut mest populära snussorter i egen fabrik i Sävsjö. Men hur går det egentligen till? Hur skapar man en av Sveriges populäraste prillor? Häng med på resan från planta till prilla.

Det är ingen hemlighet att tobak utgör majoriteten av innehållet i våra produkter. Utöver tobak så använder vi även vatten från Vallsjön som vi hämtar två stenkast från vår fabrik i Sävsjö, salt för att förstärka smaken, smakaromer, surhetsreglerande medel och fuktighetsbevarande medel. Sen ingår det såklart smakämnen som vi noggrant tar fram i vårt smaklab. Alla ingredienser är väl avvägda i varje produkt, för att uppnå den bästa snusupplevelsen för dig som konsument. Det krävs mycket hantverk, kvalitetskontroller och kunnande för att skapa en välbalanserad prilla.

Krav på karaktär

Våra produkter är fulla av karaktär som är noggrant frammejslade. Tobaken som används i Skrufs produkter odlas i Afrika, USA och i Sydostasien. Vi har lagt stor möda och noggrannhet vid valet av plantor och leverantörer eftersom just plantan är en så viktig ingrediens i vår produkt. Anledningen att vi köper in tobak från många olika regioner är att de alla har olika karaktärer. En karaktär som alla i sig utgör viktiga ingredienser. Alla plantor vi köper in möter våra högt ställda krav på tobak i flera led. Inte bara kvaliteten i sig, vi lägger även stor vikt gällande böndernas försörjning och välfärd för att säkerhetsställa en hållbar tobaksproduktion. Det är en hel vetenskap som ligger bakom. En vetenskap och kunskap vi, och våra konsumenter, sätter högt värde i.

Vår process

Genom att skapa en noggrann blandning i vår fabrik kan vi balansera smakerna och säkerställa att varje dosa håller samma standard. Vägen från planta till prilla är en process som kräver mycket handpåläggning. På ytan kan processen se enkel ut, men varje steg kontrolleras med högt ställda livsmedelskrav och utvärderas noggrant hela tiden av vår kunniga och dedikerade personal.

När vi tar emot tobaksbladen börjar vi med att riva och mala ner dem till ett finkornigt pulver-råtobak. Därefter mellanlagras pulvret i silos i väntan på att blandas enligt våra recept. Vi har högt ställda krav på vår kvalitet och tummar inte någonstans.

När tobaken väl är mald och kontrollerad blandar vi tobaken med salt och vatten. Därefter pastöriseras råtobaken (det fina pulvret) för att dels ta död på eventuella mikroorganismer men också för att få fram sin speciella karaktär.

Efter upphettningen kyler vi ner snuset ner och blandar det med smakämnen för att ge snuset sin unika smak. Vid det här laget börjar det likna snus. När smaken är tillsatt får snuset ligga till sig i lugn och ro så att smakerna mognar.

Det krävs mycket hantverk, kvalitetskontroller och kunnande för att skapa en välbalanserad prilla.

Packa snuset

När vi har kommit så här långt i processen har vi skapat en batch Skruf-snus. Då är det dags att förpacka det i dosor. Lössnuset packas direkt i dosan. Och portionsprillan omsluts av prillpapper. Här kontrollerar, väger och mäter vi mycket noggrant för att se till att vi håller den standard vi värnar om.

Om snuset ska bli brun portion får det sig en dusch innan packning, detta för att vara våt och därmed få sin karaktäristiska smak från första sekund. Den vita prillan åker däremot direkt till dosan. Skillnaden mellan vitt och brunt snus är just duschningen och vätan. Att den vita inte är vätt gör att den inte rinner lika mycket och därmed upplevs av vissa som en fräschare produkt.

Dosan fylls och kontrollvägs längs med det rullande bandet. Alla våra dosor genomgår alltid kvalitetskontroller i alla tillverkningsled och även en slutgiltig kontroll innan den lämnar fabriken, allt för att du som konsument ska få den perfekta prillan. Sista steget är att förpacka i stockar och sedan transporteras det till din lokala butik.

Så här går det i grova drag till när vi går från planta till prilla i Sävsjö. En noggrant kontrollerad och övervakad process som bygger på kunskap, erfarenhet, fingertoppskänsla och passion för prillan.

Du måste vara 18 år eller äldre för att besöka denna webbplats