Från småländska Sävsjö till näst störst i Norden

I år är det tjugo år sedan den första dosan Skruf rullade ut från fabriken i Sävsjö. Samtidigt som mycket har förändrats är mycket sig likt. Vi tillverkar fortfarande allt vårt snus i Sävsjö, och vår grundidé är oförändrad: att skapa produkter med hög kvalitet för den moderna snusaren. Och även om vi idag är den näst största snustillverkaren i Norden är vi långt ifrån nöjda. Det här är historien om underdogen som tog fighten, vann den och som fortsätter att utmana.

2003 nådde Skrufs produkter för första gången allmänhetens läppar, och idag är dessa lika självklara på marknaden som vilka andra produkter som helst. Men faktum är att historien om Skruf aldrig var särskilt självklar. På det tidiga 2000-talet var snusbranschen nämligen något av ett monopol. Det fanns en stor producent som tillverkade allt snus på marknaden, och det snuset hade egentligen aldrig utmanats. Från dag ett hade snuset mer eller mindre sett ut och smakat på samma sätt, och snusdosorna var alla mörka och liknade varandra.

Nackdelarna med snusmonopolet var flera, men den mest uppenbara var att det inte gick att göra så mycket om du inte gillade det som den stora producenten erbjöd. Ja, så länge du inte hette Adam Gillberg och Jonas Engwall, det vill säga.

Rebeller med ett syfte

Under tidigt 2000-tal var Adam och Jonas mitt uppe i sina karriärer. Några år tidigare, när de studerade på Handelshögskolan i Stockholm, insåg Adam och Jonas att de delade en något rebellisk syn på världen och en känsla av att ständigt vilja utmana status quo. Det var detta som ledde till insikten om att det rådande snusmonopolet hade mått bra av att utmanas. Adam och Jonas var trötta på samma gamla snus i samma gamla dosor, och såg i huvudsak tre olika saker de tyckte saknades på marknaden:

– Hög kvalitet i råvaror och smakupplevelse.
– Vacker, tilltalande och kul design på förpackningen.
– Ett varumärke som kändes modernt och som kunde spegla dagens snusare.

Så vad fanns det att göra? För Adam och Jonas var svaret enkelt. De fick helt enkelt skapa det själva – och så föddes idén om Skruf.

Även om Adam och Jonas hade en bra idé och ett stort mod så saknades något: hantverket. Därför inledde de en gedigen research som till sist tog dem till Sävsjö i Småland. Där hittade de snusfabriken med litet s, och började skriva ett stort kapitel i Sveriges snushistoria. Ett kapitel som nu fyller tjugo år och som vi ska berätta mer om i kommande nedslag.

Du måste vara 18 år eller äldre för att besöka denna webbplats